Arbeidszorgmedewerkers zijn personen die niet in het reguliere of beschermde arbeidscircuit terecht kunnen. In de provincie Antwerpen zijn zo’n 880 arbeidszorgmedewerkers actief. Dit is slechts 16 % van het aantal arbeidszorgmedewerkers in Vlaanderen, terwijl bijna 1 Vlaming op 3 in de provincie Antwerpen woont. Daarom wil de provincie Antwerpen  bijkomende arbeidszorgplaatsen creëren. Op 30 april 2014 keurde de Provincieraad het ‘Reglement Impulssubsidies Arbeidszorg’ goed.

Hierdoor kan de provincie subsidies verlenen aan organisaties in onze provincie waar arbeidszorgmedewerkers actief zijn. “Met het jaarlijks budget dat nu voorzien is, kunnen er op 5 jaar tijd ongeveer 30 nieuwe voltijdse arbeidszorgplaatsen gecreëerd worden. Dit biedt kansen aan ongeveer 60 tot 90 personen.”, zegt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid.

Wat is arbeidszorg?

Door allerlei persoonlijke omstandigheden of redenen die verband houden met onze samenleving vallen sommige mensen uit de boot. Ze kunnen niet terecht in het reguliere of beschermde arbeidscircuit. Dit kan te wijten zijn aan medische, mentale, psychische of psychiatrische problemen, en/of aan armoede en sociale uitsluiting. Toch hebben deze mensen ook recht op een zinvolle bezigheid. Voor hen is er arbeidszorg.

Dit is een vorm van onbetaalde arbeid op maat, bijvoorbeeld: werken in een houtatelier, een ambachtelijke bakkerij, fietsverhuur en –herstelling, bio-groenten en fruit kweken, semi-industriële activiteiten uitvoeren zoals verpakking, plooi- en sorteerwerk... Begeleiders op de werkvloer geven de nodige zorg en ondersteuning. Dankzij arbeidszorg genieten deze mensen van de minder zichtbare functies van arbeid (een zinvolle dagbesteding, collega’s, eigenwaarde, ritme en structuur). Voor sommigen betekent het zelfs een voorbereiding op een betaalde tewerkstelling.

Reglement Impulssubsidies Arbeidszorg

Organisaties waar arbeidszorgmedewerkers actief zijn, kunnen een subsidieaanvraag indienen bij de provincie. Zij worden vooral beloond als ze nieuwe arbeidszorgmedewerkers een plaats geven: hiervoor krijgen ze een subsidie van 12.000 euro. Daarnaast is er een beperkte basissubsidie per organisatie (2.000 euro).

Organisaties  kunnen jaarlijks een nieuwe aanvraag indienen. Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens licht toe waarom de provincie hier op inzet: “Arbeidszorg zorgt voor inclusie; we kunnen mensen uit een kwetsbare doelgroep insluiten in onze samenleving op een zinvolle manier die bovendien hun zelfrespect en eigenwaarde bevordert.”

Meer informatie vind je via deze link.